The Central Arkansas Library System selected Stocks-Mann Architects, PLC, in July 2002 to design a new branch library along John Barrow Road in Little Rock. This new facility, unlike the CALS other branch libraries, is set on a ten acre wooded site. The goal of the Central Arkansas Library System was to incorporate a new 10, 700 square foot library on a parcel of land that would enhance the local community while providing an outdoor learning environment of indigenous plant life through a “Nature Walk”. This “Nature Walk” would incorporate plants currently growing on the site along with the introduction of additional plants found in Arkansas. An outdoor classroom for instructional presentations is planned and informational displays along the footpath will guide the visitor through the flora. To further the understanding of water-based plant life in Arkansas and provide a park like atmosphere, a half-acre botanical pond will complete the “Nature Walk”. During the dry summer season, a well provides water for the botanical pond in the form of an artificial brook.

The new McMath Library incorporates systems and components to make the building user friendly. The glazing system consist of laminated insulated glass to protect the book collection from harmful UV rays of the sun on the sunny side to low – e glass in other locations. Light fixtures in the main stack space have an automatic dimming system to allow the direct/indirect fixtures to switch off portions of the light fixtures when the sensor detects there is able natural light in the space. This facility’s meeting room, with seating for 50 plus, incorporates a state of the art audio-visual system as part CALS commitment to provide modern facilities for library patrons and the neighborhood. The Central Arkansas Library System’s dedication to environmentally friendly mechanical systems will continue for this facility. The mechanical system consist of a 45 ton system utilizing 36 wells, each 250 feet deep located in the south portion of the site. The structural system comprised of steel pipe columns and arched joist support the curved roof which is highlighted in the stack spaces with a pre-finished wood deck. All aspects of the planning and siting of the related components are conducive with minimizing their effect on the natural topography of the site.